Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Statsrådsberedningen

Belarus, Turkiet, Kina och inre marknaden på EU-toppmöte

Publicerad

Situationen i Belarus och Turkiet är två utrikespolitiska frågor som EU-ledarna ska ta upp när de möts i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna ska också diskutera EU:s inre marknad och relationen med Kina.

Toppmötesrummet i Europabyggnaden i Bryssel
EU-ländernas stats- och regeringschefer möts för ett extrainsatt toppmöte 1-2 oktober. Foto: Europeiska rådet

Utrikespolitiska frågor

EU-ländernas stats- och regeringschefer inleder mötet med en diskussion om EU:s relation med Kina. De ska sedan ta upp den instabila situationen i Belarus efter presidentvalet 9 augusti samt giftattacken mot Aleksej Navalnyj.

På kvällen ska EU-ledarna fokusera på EU:s relation till Turkiet. De kommer också behandla konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach.

Inre marknaden, industripolitik och digitalisering

På fredagen kommer diskussionerna att handla om EU:s inre marknad. Hur industripolitiken i EU ska bli bättre och vilka möjligheter digitaliseringen för med sig är utgångspunkter för diskussionen.

I slutet av mötet väntas EU-ledarna få en uppdatering om förhandlingarna om den framtida relationen med Storbritannien av EU-kommissionen.

På mötet kommer Sverige företrädas av Finlands statsminister, Sanna Marin.

EU-minister Hans Dahlgren följer mötet på nära håll i Bryssel.

Producerat av EU-representationen

Mer om det extrainsatta EU-toppmötet 1-2 oktober

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.