Artikel från Utrikesdepartementet

Mod och självinsikt nycklar till framgång vid antagningen till UD:s diplomatprogram

Publicerad

Amanda Sporre har alltid varit intresserad av omvärlden. Intresset för att bli diplomat väcktes när hon gjorde praktik på ambassaden i Paris. Som analytiker på OECD:s sekretariat såg hon att det finns många vägar att gå för att göra internationell karriär inom utrikespolitiken. Det var aktörskapet som kommer med diplomatrollen som fick henne att ändå söka till UD:s diplomatprogram.

Foto: Regeringskansliet/Ninni Andersson

- Fördelarna med att vara på Utrikesdepartementet är att arbetet är så omväxlande. Man får möjlighet att ägna sig åt många olika frågor och olika delar av världen. Efter min första dag som praktikant på ambassaden i Paris var jag övertygad om att jag ville arbeta på UD i framtiden.

Amanda har precis avslutat sin första postering på den svenska ambassaden i Alger. Under sina två år där fick hon erfarenhet av att arbeta i en annorlunda kultur. Arbetsspråket var franska, vilket var en utmaning till en början. När man talar sitt tredje språk är det svårare att bygga relationer och förtroende. Tålamod visade sig vara en viktig egenskap. Erfarenheterna från tiden i Algeriet har hon nytta av när hon arbetar i Stockholm samtidigt som hon går diplomatprogrammet.

Hur förberedde du dig inför antagningen?

- Jag pluggade! Eftersom provet genomförs tidigt på året, använde jag mig av olika årskrönikor och nutidskryss från året som gått. Jag läste på om svensk och internationell politik, sport och historia och fördjupade mig i utdragna konflikter och pågående fredsprocesser. Regeringens hemsida var till stor nytta. Där gick jag igenom pressmeddelanden och policydokument. Inför nästa steg i rekryteringsprocessen, där ens personliga egenskaper hamnar i fokus, försökte jag noga tänka igenom mina svagheter, styrkor och vad jag motiveras av. Det är viktigt att vara väl förankrad i sig själv och lite modig - att våga säga vad man kan förbättra tror jag visar på en form av insikt.

Vad ser du mest fram emot under året på programmet?

- Jag ser en fantastisk möjlighet i att få djupdyka i såväl Sverigekunskap som omvärldsfrågor. Själv kommer jag från Värnamo och studerade juridik i Lund, så det var berikande att som en del av programmet besöka Norrbotten, som ju är Sveriges största län och utgör en fjärdedel av landytan. Vi har hittills gjort studiebesök även hos riksdagen, Migrationsverket och aktörer inom det privata näringslivet, för att nämna några. Det är några år sedan jag studerade, så det är givande att få återgå till föreläsningar och diskussioner. Vi lär mycket av varandra och har en fin gemenskap.

Vilken utlandsmyndighet vill du helst arbeta på?

- Juristutbildningen är ju primärt inriktad på svensk lagstiftning och EU-rätt. Så jag var inställd på att EU-frågor skulle vara mitt huvudsakliga fokus. Jag trivdes bra när jag bodde och arbetade på den svenska EU-representationen i Bryssel. Men erfarenheten av att tjänstgöra utanför Europa gav mersmak. Även en komplicerad kontext på andra sidan jorden kan vara högst relevant för Sverige och EU. Juridiken ger oss ramar att förhålla oss till, men med ett politiskt raster och en verklighet som tränger sig på uppstår utmaningar. Att arbeta just i den brytpunkten lockar mig. Sedan vore det ju förstås roligt att få komma tillbaka till att verka i franskspråkiga länder, eftersom jag talar franska.

Vem rekommenderar du att söka programmet?

- Min erfarenhet är att det är viktigt att vara nyfiken, flexibel och öppen för förändring. Eftersom diplomatrollen innefattar många olika arbetsuppgifter, är det också bra att vara orädd och prestigelös. Eftersom att arbetet kan vara intensivt, bör man också vara beredd på att kavla upp skjortärmarna.

Det jag verkligen vill förmedla, är att man inte ska vara rädd för att söka till diplomatprogrammet. Jag kommer själv inte från en bakgrund där någon i min närhet arbetat på Utrikesdepartementet. Årets diplomatklass består av personer med vitt skilda personligheter och erfarenheter. Vi är som ett fotbollslag där alla har olika roller. Det är en tillgång. Med en variation av ingångsvärden vidgar vi varandras perspektiv. Jag hoppas att de som är intresserade vågar söka, blir man inte antagen kan man alltid söka igen!