Sudan, Persiska viken och Afghanistan på utrikesministermöte
Publicerad
Situationen i Sudan, EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran var några ämnen som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna inledde mötet med att ta upp aktuella frågor som situationen i Venezuela, Turkiets borrningar efter olja utanför Cypern och Kina.
EU:s engagemang i Afghanistan
Utrikesministrarna inledde mötet med en diskussion om EU:s engagemang i Afghanistan.
- EU har en viktig roll som partner till Afghanistan, i fredsarbetet i landet och inte minst för att värna mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.
Regional säkerhet i Persiska viken
Utrikesministrarna tog även upp situationen i Persiska viken och i Iran.
- Vi har idag upprepat uppmaningen till länderna i regionen att arbeta med dialog och återhållsamhet, för att minska spänningar mellan regionala aktörer, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.
Situationen i Sudan
Utrikesministrarna tog även upp gemensamma budskap inför lunchdiskussionen med Sudans premiärminister Abdalla Hamdok.
- EU stödjer Sudnas civila övergångsregering, både med politisk dialog och finansiellt, kommenterade utrikesminister Ann Linde.
Producerat av EU-representationen
Finländska ordförandeskapet
Mer om mötet i utrikesrådet 11 november
Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC
Ministerrådet
Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Mer om Sveriges arbete i EU
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.