Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Socialdepartementet

Lena Hallengren leder svensk delegation till Etiopien

Publicerad

Hur kan svensk-etiopiska relationer stärka hälso- och sjukvården i Etiopien? 3-6 november besöker en svensk delegation Etiopien för att utbyta kunskap och främja kontakten mellan svenska myndigheter och företag och etiopiska aktörer.

Lena Hallengren leder delegation i Etiopien.
Black Lion-sjukhuset i Addis Abeba. Foto: Catharina Piazzolla/Regeringskansliet

Etiopien, Afrikas näst folkrikaste land, är ett land med stora utmaningar och utbredd fattigdom men också ett land med hög tillväxttakt och som på senare år sjösatt flera reformer för att förbättra levnadsstandarden. Nyligen meddelades att landets premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris 2019, bland annat för sitt arbete med att uppnå fred med grannlandet Eritrea och för sina internationella samarbeten.

-Sverige och Etiopien har en lång historia av utvecklingssamarbete, vi hoppas att den här resan kan fördjupa och utveckliga relationerna och bidra till nya erfarenhetsutbyten och ökad handel inom hälso- och sjukvård. Intresset för Sverige och svenska samhällslösningar är stort och jag ser också fram emot att lära mer om det etiopiska systemet och se hur vi kan utveckla samarbetet kring de stora globala sociala- och hälsoutmaningar vi har idag, säger socialminister Lena Hallengren.

Det pågår ett stort utvecklingsarbete inom den Etiopiska hälso- och sjukvården och det finns goda möjligheter för svenska aktörer att bidra med bland annat kunskapsutbyte, utbildning och svenska produkter.

Möten på flera nivåer

Resan sker inom ramen för Team Sweden Care and Health, som är kopplad till den svenska exportstrategin. Syftet är att stärka det svensk-etiopiska samarbetet mellan myndigheter, företag och universitet. På delegationens program står bland annat möten med den etiopiska regeringen och African Union, studiebesök på Black Lion hospital och Hamlin Fistula hospital, möten med myndigheter och träffar mellan svenska delegationen och aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Den svenska delegationen leds av socialminister Lena Hallengren och i den ingår representanter från Regeringskansliet, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman, Karolinska Institutets prorektor Anders Gustafsson, representanter från Socialstyrelsen och ett antal privata aktörer inom sjukvårds- och läkemedelsbranschen. Resan organiseras av Socialdepartementet, Stiftelsen Swecare, Utrikesdepartementet, Sveriges ambassad i Addis Abeba och Business Sweden. Varje aktör bekostar själv sin medverkan.

Genvägar