Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

EU:s utrikesministrar fördömde turkisk militäroffensiv

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde diskuterade situationen i nordöstra Syrien och Turkiet med sina EU-kollegor i Luxemburg, på höstens första möte i utrikesrådet den 14 oktober. Utrikesministrarna behandlade även kort situationen i Ukraina.

Situationen i Syrien

- Jag hade krävt att vi skulle fördöma den militära attacken och det var en ganska lång diskussion om det. Till slut blev det så att EU nu enhälligt fördömer attacken från Turkiet i nordöstra Syrien. Dessutom kom vi en bra bit på väg för att stoppa vapenexporten från EU-länder till Turkiet, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Utrikesministrarna hade en lång diskussion om situationen i Syrien på mötet. De antog slutsatser där EU fördömer Turkiets militära offensiv för att den allvarligt undergräver stabiliteten och säkerheten i hela regionen och leder till mer lidande för civilbefolkningen.

Tillsammans med FN:s speciella sändebud Geir Pedersen följde de upp mötet om Syrien i FN:s generalförsamling i september.

Ukraina och Turkiets provborrningar i Medelhavet

Utrikesministrarna behandlade kort situationen i Ukraina, inför en lunchdiskussion med Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko.

Utrikesministrarna diskuterade även Turkiets olagliga provborrningar i östra Medelhavet.

Utrikesminister Ann Linde representerade Sverige på mötet i Luxemburg.

Finländska ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.