Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021
Statsråd på denna sida som har entledigats
Statsråd på denna sida som har entledigats
Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.
Östliga partnerskapet och Venezuela på utrikesministrarnas möte
Publicerad
Situationen i Afghanistan och Venezuela var två av frågorna när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 8 april. Utrikesministrarna diskuterade även samarbetet inom det Östliga partnerskapet som bildades för tio år sedan.
Afghanistan och Venezuela
Utrikesministrarna inledde mötet med att diskutera situationen i Afghanistan, ett land som är hårt drabbat av de senaste 40 årens konflikter. Sedan ett halvår pågår USA-ledda samtal med talibanrörelsen och det finns hopp om en politisk lösning som kan leda till varaktig fred.
- Det var en stor samsyn om att det nu krävs verklig förhandling och att en bred representation från det afganska samhället behövs i samtalen, sa Utrikesminister Margot Wallström efter mötet.
Utrikesministrarna behandlade också den allvarliga situationen i Venezuela och diskuterade möjliga vägar för att nå en fredlig lösning i landet, till exempel att anordna rättvisa och fria val.
Östliga partnerskapet tio år
På mötet förberedde utrikesministrarna det kommande utrikesministermötet i maj med alla länder som deltar i det Östliga partnerskapet.
- Vi registrerar och är stolta över framgångarna. Men nu behöver vi också fokusera på de områden där vi ser utmaningar, till exempel inom mänskliga rättigheter.
I år är det tio år sedan det Östliga partnerskapet bildades. Det är en del av EU:s grannskapspolitik och spelar en central roll i att fördjupa EU:s relationer med sex länder i Östeuropa och Södra Kaukasus.
Utrikesminister Margot Wallström företrädde Sverige på mötet i Luxemburg.

Producerat av EU-representationen
Rumänska ordförandeskapet
Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.