Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Artikel från Utrikesdepartementet

Statsbesök från Italien 13–15 november 2018

Publicerad

Italiens president Sergio Mattarella avslutade på torsdagen sitt tre dagar långa statsbesök i Sverige med ett anförande på Lunds universitet som betonade vikten av samarbete i Europa, ”Sweden, Italy, Europe: together for the future”.

I det nämnde han bland annat att Europa i dag upplever en komplicerad fas men också att tidigare faser av motsättningar har övervunnits. I framtiden gäller för varje generation att minnas det förflutna, att bevara det i det kollektiva minnet, för att utveckla de antikroppar som är nödvändiga för att inte återuppliva tidigare konflikter. Läs hela talet

På morgonen hade presidenten och kungen invigt den italienskbyggda jonkällan på European Spallation Source i Lund som är den första färdiga delen av forskningsanläggningen. Drottningen, Laura Mattarella och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, deltog vid det historiska ögonblicket.

”ESS kommer att bli världens mest kraftfulla neutronkälla och erbjuder viktiga forskningsmöjligheter och instrument för genombrottsforskning inom en lång rad områden. Genom fler internationella samarbeten kan vi nå nya genombrott och möta våra samhällsutmaningar!” Säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Efter lunch med landshövding Annelie Hulthén som värd avslutades statsbesöket vid en avskedsceremoni på Malmö Airport.

Det här var det första inkommande statsbesöket från Italien sedan 1999. Presidenten åtföljdes av sin dotter Laura Mattarella och representanter från Italiens regering.

Det inleddes på tisdagen med en sedvanlig välkomstceremoni på Kungliga slottet. Kungaparet och stora delar av regeringen var tillsammans med andra representanter för det officiella Sverige på plats för att välkomna presidenten. Ceremonin följdes av ett pressuttalande av kungen och presidenten, som kan ses här.

På eftermiddagen träffade presidenten talman Andreas Norlén i riksdagen. Ämnen som diskuterades var regeringsbildningen, EU-samarbete samt miljö- och jordbruksfrågor.

Statsminister Stefan Löfven tog sedan emot presidenten i Adelcrantzska huset. Sveriges och Italiens bilaterala relation, EU-samarbetets och EU:s framtid samt vissa aspekter av migration var några av de frågor de båda talade om.

Dagen avslutades med att kungaparet gav en galamiddag på Kungliga slottet.

Onsdagen präglades av digitalisering och kulturella inslag. Först genom ett besök på det digitala innovationshuset Epicenter. Efter en presentation av verksamheten fick presidenten och kungen, tillsammans med bostads- och digitaliseringsminister Peter Ericsson, bland annat se autonoma lastbilar och chip-implantat som kan användas för trådlösa betalningar och elektroniska biljetter. Drottningen och Laura Mattarella fick bland annat uppleva en simulering av hur det är att leva med ADHD. De fick också en presentation av hur Epicenter Academy arbetar med att hjälpa nyanlända till Sverige och människor med begränsade professionella nätverk att utveckla sin kompetens och få anställning.

Ericsson, som firar 100 år av närvaro i Italien i år, fick också besök i sin studio i Kista. Där lyftes bland annat 5G-teknologins möjligheter fram.

Stockholms stad bjöd på lunch i stadshuset med kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr som värdar. Det nyinvigda Nationalmuseum stod för eftermiddagens programpunkt. Museichef Susanna Petterson gav besökarna en guidad tur där italienskt inflytande över nordisk konst uppmärksammades.

Presidenten och Laura Mattarella bjöd därefter sina svenska värdar på en konsert på det italienska kulturinstitutet. Camerata Ducale-orkestern, under ledning av dirigent Guido Rimonda, spelade verk av Vivaldi och Paganini. Kulturinstitutet firar i år 60-årsjubileum och en minnestavla för att uppmärksamma det avtäcktes av kungen och presidenten. Det var kung Gustav VI Adolf som invigde institutet i november 1958.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 20 januari 2019 var hon minister för högre utbildning och forskning.