Artikel från Utrikesdepartementet

Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 33

Publicerad

Veckan som gått i säkerhetsrådet: möte om Libanon/UNIFIL samt pressuttalanden om DR Kongo och Afghanistan.

Under måndagen publicerades ett pressuttalande av säkerhetsrådet om DR Kongo med anledning av att registreringen av presidentkandidater nyligen har avslutats. På svenskt initiativ inkluderades även en skrivning om vikten av kvinnors fulla och effektiva deltagande på samtliga nivåer i det kommande valet.

Säkerhetsrådet genomförde på onsdagen konsultationer om FN:s insats i Libanon, UNIFIL, i enlighet med rapporteringscykeln. Assisterande generalsekreterare för fredsbevarande insatser Bintou Keïta briefade rådet och redogjorde för insatsens verksamhet, inklusive hanteringen kring den attack som skedde mot UNIFIL-styrkor den 4 augusti. Rådets medlemmar betonade att UNIFIL:s stabiliserande funktion i Libanon och fördömde ovan nämnda attack. I sitt inlägg gav Sverige sitt stöd till UNIFIL och efterfrågade ökad grad av jämställdhetsintegrering i dess verksamhet.

I ett pressuttalande senare samma dag fördömde säkerhetsrådet attacken mot ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul som krävde minst 48 liv.