Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Georgien

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist avslutade den 7 mars ett tvådagarsbesök i Georgien och Ukraina. Hultqvist träffade bland annat president Giorgi Margvelasjvili och sin georgiska försvarsministerkollega Levan Izoria. Under mötena diskuterades bland annat det bilaterala försvarssamarbetet mellan länderna.

Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Levan Izoria
Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Levan Izoria under besöket i den georgiska huvudstaden Tbilisi den 6 mars. Foto: Marinette Nyh Radebo / Regeringskansliet

Försvarssamarbetet mellan Georgien och Sverige inleddes 2009 och handlar i huvudsak om erfarenhetsutbyte inom till exempel minröjning. Sverige lämnar också stöd till reformering av den georgiska säkerhetssektorn.

Svenskt deltagande i kapacitetsuppbyggnad

Georgiens försvarsminister Levan Izoria besökte Sverige i januari 2017. Hultqvists besök i Tbilisi är det första av en svensk försvarsminister i Georgien. På agendan fanns vid sidan av de bilaterala samarbetena också samarbetet med Nato. Georgien och Sverige är två av totalt fem länder som har ett fördjupat samarbete med organisationen genom det så kallade Enhanced Opportunities Partnership for dialogue and cooperation (EOP). Sedan 2017 bidrar Sverige med instruktörer vid Joint Training and Evaluation Centre (JTEC) utanför Tbilisi. JTEC är en del av Natos kapacitetsuppbyggnadsarbete i landet.

I programmet ingick också möten med den georgiske presidenten Giorgi Margvelasjvili och premiärministern Giorgi Kvirikasjvili.