Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Libyen och Israel-Palestina på EU-utrikesministermöte

Publicerad

På årets första utrikesministermöte i Bryssel på måndag 22 januari står relationen mellan Israel-Palestina, Libyen och EU:s relation med AVS-länderna på dagordningen. Utrikesminister Margot Wallström som representerar Sverige kommer också att delta i den inofficiella lunchen med Palestinas president Abbas.

Utrikesminister Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström företräder Sverige när EU:s utrikesråd möts i Bryssel 22 januari. Mötet handlar bland annat om Israel-Palestina och den sköra politiska situationen i Libyen. Foto: Sveriges representation

Höga representanten Mogherini inleder

EU:s höga representant för EU:s utrikesrelationer, Federica Mogherini, inleder mötet med att ta upp aktuella frågor inom utrikesområdet, till exempel framtiden för Irans kärntekniska avtal och dialogen mellan Kosovo och Serbien. Situationen i Venezuela och möte med Saudiarabiens utrikesminister tidigare i veckan och EU:s relationer med Tunisien kommer sannolikt också upp.

EU:s relation med AVS-länderna

Ministrarna kommer också att diskutera EU:s relation med de 79 AVS-länderna. Med AVS-länderna avses en grupp stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet. Förhandlingar om ett nytt avtal mellan EU och och dessa pågår. En del i det nya avtalet är ett utökat politiskt partnerskap med samarbete om mänskliga rättigheter, demokrati, ekonomisk utveckling, migration och miljö och klimat.

Regeringen anser att det nya avtalet ger EU möjlighet att förbättra relationen till AVS-länderna.

Libyen

Utrikesministrarna kommer också att diskutera hur EU mer effektivt kan stödja den politiska processen i Libyen och bemöta den utmanande migrations- och säkerhetssituationen i landet.

Regeringen välkomnar en bred diskussion om Libyen och hur EU kan stötta landet.

Israel-Palestina och EU:s roll i fredsprocessen

Som uppföljning till utrikesministrarnas informella samtal med Israels premiärminister Netanyahu i december och tidigare möte med Palestinas president Abbas diskuteras som sista punkt fredsprocessen i Mellanöstern. Diskussionen kommer att föras mot bakgrund av det försämrade läget och en allvarlig humanitär situation i Gaza. Ministrarna ska också behandla EU:s roll i fredsprocessen.

Regeringen anser att EU spelar en viktig roll i fredsprocessen och att EU fortsatt arbetar för att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Producerat av EU-representationen

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Bulgariska ordförandeskapet

Kommenterad dagordning för utrikesrådets möte 22 januari

Mer om utrikesrådets möte 22 januari