Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Försvarsministern besökte Singapore

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Singapore den 18-19 december. Syftet med resan var att utbyta information om det säkerhetspolitiska läget och diskutera samarbete med Singapore på försvars- och försvarsforskningsområdet.

  • Försvarsminister Peter Hultqvist träffade Singapores försvarsminister Ng Eng Hen.

    Försvarsminister Peter Hultqvist träffade Singapores försvarsminister Ng Eng Hen.

    Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

  • Peter Hultqvist och Sveriges ambassadör i Singapore Håkan Jevrell deltog på invigningen av Saabs nya regionala huvudkontor.

    Peter Hultqvist och Sveriges ambassadör i Singapore Håkan Jevrell deltog på invigningen av Saabs nya regionala huvudkontor.

    Foto: Marinette Nyh Radebo/Regeringskansliet

- Resan handlar om att värna relationen till Singapore som en långsiktig samarbetspartner. Singapore är ett viktigt land för Sverige i Asien, sa Peter Hultqvist efter sitt möte med Singapores försvarsminister Ng Eng Hen och vice premiärminister Teo Chee Hean.

Inom försvarsmaterielområdet har samarbete mellan Sverige och Singapore pågått sedan 1965. Ett samförståndsavtal om samarbete inom försvarsområdet tecknades 1998. Samarbetet har främst rört undervattensområdet, där Singapore tidigare köpt svenska ubåtar av Sjöormenklassen och Västergötlandklassen.

Även försvarsforskning är ett viktigt område, där Försvarets forskningsinstitut bedriver ett antal samarbetsprojekt med sin singaporianska motpart.

Under invigde Peter Hultqvist tillsammans med Sveriges ambassadör i Singapore Håkan Jevrell Saabs regionala huvudkontor för Asia-Pacific som i och med detta flyttades från Bangkok till Singapore.