Artikel från Justitiedepartementet

Avslutande samtal om preclearance

Publicerad

Statssekreterare Ann Linde träffade på fredagen den 20 maj Kevin McAleenan, Deputy Commissioner US Customs and Border Protection, för avslutande diskussioner om US preclearance på Arlanda flygplats. Endast detaljer återstår nu innan förhandlingarna om preclearance är klara.

Ann Linde och Kevin McAleenan tillsammans med delegationer från Sverige och USA.
Ann Linde och Kevin McAleenan tillsammans med delegationer från Sverige och USA. Foto: Regeringskansliet

Arlanda flygplats utvaldes i maj 2015 som en av tio flygplatser i världen som kunde bli aktuella för utvidgningen av US preclearance. Förhandlingar om preclearance påbörjades efter förra sommaren och är nu i princip klara. Preclearance innebär att amerikanska myndigheter genomför sin inresekontroll (person-, tull- och säkerhetskontroll) vid avgången från Sverige i stället för vid ankomsten till USA. Preclearance på Arlanda kommer att förenkla resandet mellan Sverige och USA, både för näringslivet och privatpersoner. När avtalet blir verklighet kommer Sverige att – efter Irland – bli det andra landet i Europa som erbjuder preclearance.

Regeringen avser nu att påbörja arbetet med att tillsätta en utredning med uppdrag att utreda hur avtalet om US Preclearance på Arlanda ska genomföras i svensk rätt. Utredningen tillsätts av Justitiedepartementet och beräknas ta ungefär ett år.