Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Margot Wallström i samtal med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj

Publicerad

Den 7 december möttes utrikesminister Margot Wallström och årets Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj i ett unikt samtal på Kulturhusets Stora Scen framför en entusiastisk och talrik publik.

Samtal mellan Margot Wallström och Svetlana Aleksejivitj
Samtal mellan Margot Wallström och Svetlana Aleksejivitj Foto: Stefan Eriksson, Regeringskansliet

Moderator för samtalet var Lena Jonson, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet och tidigare kulturråd i Moskva. För tolkningen stod Kajsa Öberg Lindsten som översatt Svetlana Aleksijevitjs böcker till svenska.

Samtalet kom att spänna över det Aleksijevitj själv kallar för sina "dokumentärromaner" där hon befinner sig i gränslandet mellan skönlitteratur och reportage, bland annat de kvinnoöden hon porträtterat i "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Hon berättade om de unga kvinnor som entusiastiskt rest till fronten för att strida för sitt fosterland, om hur deras tro på plikt och hjältemod brutits sönder av den brutala verklighet de mötts av, och om den utsatthet som drabbat dem efter kriget när de övergivits av samhället, av sina familjer och av männen. Till skillnad från sina manliga kollegor blev de heller inte sedda som några fosterländska hjältar vid hemkomsten.

Utrikesministern utgick i samtalet ifrån de historier hon lyssnat till under sitt uppdrag som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Hon lyfte särskilt frågan om det sexuella våld som kvinnor utsätts för och om krigsskador som inte syns utanpå men som kvinnor kan bära med sig under ett helt liv.

Svetlana Aleksijevitj tilldelas årets Nobelpris i litteratur "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid."

Hela samtalet kan ses i efterhand på Kulturhusets hemsida

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.