Artikel från Justitiedepartementet

Preclearance från Sverige kan bli möjligt

Publicerad

Torsdagen 19 juni överlämnade Kevin McAleenan, Deputy Commissioner US Custom and Border Protection, ett avtalsutkast avseende US air preclearance på Arlanda flygplats till statssekreterare Ann Linde.

Statssekreterare Ann Linde och Kevin McAleenan, Deputy Commissioner US Custom and Border Protection
Statssekreterare Ann Linde och Kevin McAleenan, Deputy Commissioner US Custom and Border Protection Foto: Regeringskansliet

Preclearance innebär att amerikanska myndigheter genomför sin inresekontroll (person-, tull- och säkerhetskontroll) vid avgång från Sverige istället för vid ankomst till USA vilket förenklar resandet, stärker konkurrenskraften och borgar för ökad handel och utbyte med USA. Det innebär att den som landar slipper långa köer till inresekontroll och inte behöver riskera att missa anslutningar. Nu ska avtalet analyseras och förhandlas och det återstår en del frågor som måste klaras ut innan det kan träda i kraft.

- Vi ser fram emot att börja förhandla det här avtalet då vi ser många fördelar med att förenkla resandet mellan Sverige och USA. Särskilt för näringslivet och privatpersoner, säger Ann Linde, statssekreterare hos Anders Ygeman.

-  Men samtidigt måste vi vara säkra på avtalet är förenligt med kraven på rätts­säkerhet och våra svenska grundlagsstadgade rättigheter.

Fakta preclearance

Arlanda flygplats har, som en av tio flygplatser i världen, valts ut att gå vidare i processen för att införa US preclearance. Övriga nio utvalda flygplatser återfinns i Storbritannien, Belgien, Holland, Turkiet, Spanien, Norge, Japan samt Dominikanska republiken