Lönsamt arbete – familjeansvarets fördelning och konsekvenser SOU 2014:28
Publicerad
Ladda ner:
Den här antologin sammanfattar kunskapsläget och bidrar med ny kunskap om arbetsfördelningen mellan kvinnor och män och de konsekvenser som denna får för deras möjligheter på arbetsmarknaden.
-------------------------------------------------
För femtio år sedan rådde huvudsakligen en mycket strikt arbetsdelning mellan makar. Den rådande normen var att mannen genom förvärvsarbete bar huvudansvaret för den ekonomiska försörjningen av familjen. Om det var ekonomiskt möjligt var hustruns huvudsakliga ansvar att ta hand om hem och barn. I början av sextiotalet var således en majoritet av de gifta kvinnorna hemarbetande och skötte i det närmaste allt hushållsarbete.
Mycket har hänt sedan dess och i dag är det mycket få kvinnor i Sverige som arbetar hemma på heltid. Den normförskjutning som skett har naturligtvis påverkat både män och kvinnor, även om omvälvningen onekligen varit störst för kvinnorna.
I dag utgör de hälften av förvärvsarbetskraften och fördelningen av omsorgs- och hushållsarbetet i familjen är väsentligt mycket jämnare än den var för femtio år sedan. Samtidigt kvarstår betydande könsskillnader exempelvis i arbetstid och lön vilka i sin tur är relaterade till kvarvarande könsskillnader i fördelningen av omsorgs- och hushållsarbete.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (2 st)
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (7 st)
-
Hela lönen, hela tiden – Utmaningar för ett jämställt arbetsliv
En övergripande slutsats som kan dras av delegationens arbete är att det varken saknas kunskap om jämställdheten i arbetslivet eller goda exempel på hur den kan främjas. Däremot saknas i stor utsträckning samordning, styrning och kontinuitet både i politiken och i initiativ från andra aktörer. För att främja jämställdheten i arbetslivet behöver detta åtgärdas.
-
Yrke, karriär och lön - kvinnors och mäns olika villkor på den svenska arbetsmarknaden
-
Jämställt arbete? Organisatoriska ramar och villkor i arbetslivet
-
Inte bara jämställdhet - Intersektionella perspektiv på hinder och möjligheter i arbetslivet
-
Lönsamt arbete – familjeansvarets fördelning och konsekvenser