Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges arbete med Agenda 2030

Uppdaterad

Det är regeringens ambition att Sverige ska vara ledande i genomförandet av Agenda 2030 – både på hemmaplan och när det gäller att bidra till det globala genomförandet av agendan. Sverige ska transformeras till världens första fossilfria välfärdsland. Sverige ska vara en internationell förebild när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, med en samstämmig politik som tar hänsyn till fattiga människors perspektiv och mänskliga rättigheter. För att Sverige även fortsättningsvis ska kunna visa vägen mot en hållbar utveckling måste hela samhället vara delaktigt.

Karta med illustrationerna för alla sjutton globala mål för hållbar utveckling.
De sjutton globala målen för hållbar utveckling. Illustration: Regeringskansliet/FN

Så ska Agenda 2030 uppnås i Sverige

I Sverige är alla statsråd i regeringen ansvariga för genomförandet av Agenda 2030 inom sina respektive ansvarsområden. Två statsråd har även ett särskilt samordningsansvar för det nationella respektive internationella genomförandet. Hur de globala målen uppnås beror också av engagemanget från andra aktörer, som frivilligorganisationer, näringsliv, fackliga organisationer och akademi.

I skrivelsen Sveriges genomförande av Agenda 2030 (Skr. 2024/25:66) redovisas regeringens samlade arbete med att genomföra Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Skrivelsen publicerades den 10 dec 2024 och innehåller en nulägesanalys, en analys om samstämmighet och en samlad redovisning av regeringens arbete med Agenda 2030 inklusive en redovisning av den förflyttning som Sverige har gjort mot målet.

Sveriges genomförande av Agenda 2030, skr. 2024/25:66.

Tidigare uppdrag till statliga myndigheter

I samband med den handlingsplan för Agenda 2030 som beslutades 14 juni 2018 gav regeringen uppdrag till ett flertal myndigheter, bland annat gällande uppföljning och analys.

  • SCB fick i uppdrag att bygga upp ett nationellt uppföljningssystem genom att samordna utveckling, produktion och tillgängliggörande av statistik för Sveriges genomförande av Agenda 2030.
  • Ekonomistyrningsverket fick i uppdrag att utreda behovet av ytterligare krav på hållbarhetsredovisningar från myndigheter.
  • Statskontoret ska analysera och följa upp myndigheternas arbete med det nationella genomförandet av agendan.
  • En ny statlig utredning med syftet att bland annat underlätta tillkomsten av fler idéburna-offentliga partnerskap (IOP) tillsattes.

2016 fick 86 statliga myndigheter i uppdrag att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030. Deras rapporter redovisades senare samma år.

Agenda 2030-delegationen

Agenda 2030-delegationen fick i uppdrag av regeringen att stödja och stimulera Sveriges genomförande av Agenda 2030 i nära samverkan med olika aktörer i samhället. Delegationen tog bland annat fram en övergripande handlingsplan för Sveriges genomförande av agendan som överlämnades till regeringen 1 juni 2017. Slutbetänkandet lämnades den 11 mars 2019.

Sveriges arbete internationellt

Genom utrikes-, bistånds- och handelspolitiken bidrar Sverige aktivt till det globala genomförandet av Agenda 2030. Regeringen betonar varje lands ansvar för sin egen utveckling och för sina medborgares välbefinnande, genom att skapa förutsättningar för tillväxt och jobbskapande. Att säkerställa god förvaltning, respekt för rättsstatens principer och frihet från korruption är avgörande härvidlag.

De finansiella behoven för att nå målen i Agenda 2030 är omfattande och överstiger vida de tillgängliga resurser som finns inom det internationella utvecklingssamarbetet.

Sverige är en ledande biståndsgivare och verkar för att utvecklingsbiståndet ska spela en katalytisk roll som finansieringsinstrument samt bidra till att mobilisera ytterligare resurser i arbetet med att nå de globala hållbarhetsmålen. Målen i Agenda 2030 kan enbart nås genom samverkan mellan offentlig och privat finansiering. Andra aktörers engagemang, finansiering och investeringar i utveckling bör systematiskt mobiliseras. Den samlade svenska resursbasen, inklusive svenska företag, kan bidra med världsledande och innovativa lösningar på olika samhällsutmaningar, inte minst inom den gröna och digitala omställningen.

Genom ett bättre samspel mellan utvecklingssamarbetet, export- och investeringsfrämjandet samt handelspolitiken, vill regeringen stärka Sveriges samlade bidrag till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling och Parisavtalets klimatmål.

Laddar...