Innehåll om demokrati och mänskliga rättigheter
Totalt 1686 träffar.
-
Insatser inom områdena arbete, utbildning och jämställdhet ska prioriteras vid fördelning av statsbidrag för att främja romsk inkludering
Regeringen har i dag beslutat om ändringar i förordningen om statsbidrag till kommuner för att främja romsk inkludering. Ändringarna innebär att förordningen förlängs till och med 2026, att jämställdhet läggs till som ett eget område och att bidrag till insatser inom områdena utbildning, arbete och jämställdhet ska prioriteras vid fördelningen av bidrag.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Omfattande modernisering av den straffrättsliga preskriptionslagstiftningen
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag på omfattande ändringar i den straffrättsliga preskriptionslagstiftningen. Förslagen innebär bland annat att inga brott som kan straffas med livstids fängelse ska omfattas av preskription, och att utdömda fängelsestraff aldrig ska preskriberas.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Transpersoners situation i arbetslivet
Den 23 oktober stod jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg värd för en nordisk konferens om transpersoners situation i arbetslivet. Konferensen som arrangerades inom ramen för det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet samlade nyckelaktörer från Norden i syfte att utbyta erfarenheter och kunskap inom området.
Publicerad · Artikel från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Parisa Liljestrand och Gunnar Strömmer deltog i hågkomstresa till några av Förintelsens minnesplatser
Den 17-18 oktober deltog kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer i ett tvådagarsbesök till några av Förintelsens minnesplatser i Polen. Ministrarna fick följa med på en resa som anordnades av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) för skolelever i årskurs 9 från sex skolor från olika områden i Göteborg. Resan innefattade bland annat besök vid koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
Publicerad · Artikel från Gunnar Strömmer, Parisa Liljestrand, Justitiedepartementet, Kulturdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards anförande på FN-dagen
Under FN-förbundets seminarium på FN-dagen den 24 oktober höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett anförande. Seminariet hölls på konserthuset i Stockholm. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
HRC:s granskning (2024-03-25) av ärendet T.K. mot Sverige
Fråga om nekande av uppehållstillstånd baserat på familjeåterförening stod i strid med artiklarna 2(1), 17 och 26 i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.
Publicerad · Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet
-
Europadomstolens avgörande (18-01-24) i målet Dabo mot Sverige (12510/18)
Fråga om nekande av uppehållstillstånd baserat på familjeåterförening innebär en kränkning av artikel 8 (rätt till skydd för privat- och familjeliv) i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Publicerad · Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet
-
HRC:s granskning (2024-07-19) av ärendet Z.B. m.fl. mot Sverige
Fråga om utvisning av klagandena till Albanien skulle strida mot artiklarna 2 (1) och (3), 7 samt 14 (1) i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.
Publicerad · Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet
-
HRC:s granskning (2024-07-19) av ärendena R.M. och Q.M. mot Sverige
Fråga om utvisning av klagandena till Pakistan skulle strida mot artiklarna 7 eller 18 i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.
Publicerad · Internationella MR-granskningar av Sverige från Utrikesdepartementet
-
Parisa Liljestrand besöker Oslo för att delta i det nordiska minister- och sametingspresidentmötet
Tisdagen den 22 oktober besöker kulturminister Parisa Liljestrand Oslo för att delta i det nordiska minister- och sametingspresidentmötet. I anslutning till mötet kommer även det nordiskt samiska språkpriset Gollegiella delas ut.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Andra halvlek i mandatperioden – satsningar inom Kulturdepartementets områden
När regeringen nu går in i mandatperiodens andra halvlek har betydande insatser inom Kulturdepartementets områden genomförts. Det handlar bland annat om läsfrämjande insatser, stärkt skydd för journalister och att främja judiskt liv i Sverige.
Publicerad · Artikel från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Ministrar på hågkomstresa till Förintelsens minnesplatser
Den 17 oktober reser kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer till Polen för att delta i en hågkomstresa till Förintelsens minnesplatser. Ministrarna ansluter till en resa som anordnas av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) för elever i årskurs 9 och kommer att bland annat att delta i en visning av Auschwitz.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Parisa Liljestrand, Justitiedepartementet, Kulturdepartementet
-
Kulturminister Parisa Liljestrand reser till Malmö
I dag den 9 oktober reser kulturminister Parisa Liljestrand till Malmö för att bland annat besöka morgontidningen Sydsvenskan.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Remiss av promemorian Biträde åt väljare, Ju2024/00970
Här kan du ta del av till vilka instanser som Justitiedepartementet har remitterat promemorian Biträde åt väljare.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Kulturministern i möte om den fortsatta försoningsprocessen med tornedalingar, kväner och lantalaiset
Tisdag den 1 oktober mötte kulturminister Parisa Liljestrand ungdomsorganisationen Met Nuoret, Meänmaa, Svenska Tornedalingars riksförbund – Tornionlaaksolaiset och Tornedalsteatern för att föra dialog om den fortsatta försoningsprocessen.
Publicerad · Artikel från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Statsministern stod värd för symposium om antisemitism
För regeringen är bekämpandet av antisemitism och främjandet av judiskt liv i Sverige prioriterade frågor. Den 30 september stod statsminister Ulf Kristersson värd för ett symposium om antisemitismen i Sverige. En mängd representanter från bland annat regeringen, akademin och skolväsendet, myndigheter och det judiska civilsamhället liksom andra experter samlades för en lägesbeskrivning och samtal om åtgärder mot antisemitism.
-
Utredning om ett nationellt tiggeriförbud
Regeringen har utsett en särskild utredare som ska överväga för- och nackdelar med, och lämna förslag på, ytterligare åtgärder för att motverka förekomsten av tiggeri i Sverige.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Ett nationellt tiggeriförbud, Dir. 2024:91
I början av 2010-talet började EU-medborgare i större utsträckning än tidigare att komma till Sverige för att bland annat tigga. Tiggeri kan medföra negativa konsekvenser för såväl enskilda som samhället. Det finns i dag en möjlighet för kommuner att genom lokala ordningsföreskrifter under vissa förutsättningar förbjuda tiggeri på vissa platser, vilket också har skett i en del kommuner. Det finns dock begränsningar i möjligheten att meddela lokala förbud. En särskild utredare ska därför överväga för- och nackdelar med och lämna förslag på ytterligare åtgärder för att motverka förekomsten av tiggeri i Sverige.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet, Regeringen
-
Statsministerns tal vid symposium om antisemitismen i Sverige
Inledningstal av statsminister Ulf Kristersson vid Symposium – Samling mot antisemitism. Stockholm, 30 september 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen