Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sveriges ambassad i Libanon flyttas tillbaka till Beirut

Publicerad

Utrikesdepartementet har den 2 oktober 2024 fattat beslut om att Sveriges ambassad i Libanon, som av säkerhetsskäl sedan den 3 augusti varit lokaliserad i Nicosia, Cypern, ska återuppta verksamhet på plats i Beirut igen.

I oktober 2023 utfärdade UD den strängaste avrådan för Libanon. UD har därmed i nästan ett helt år avrått från alla resor till Libanon och uppmanat alla svenska medborgare i Libanon att lämna landet.

Av säkerhetsskäl har den UD-utsända svenska ambassadpersonalen sedan den 3 augusti 2024 arbetat från Cypern. Under hela tiden har ambassaden erbjudit konsulärt stöd för svenska medborgare som velat lämna Libanon, bland annat genom möjligheten till konsulärt ekonomiskt bistånd enligt regelverket för svenska medborgare bosatta i Sverige som velat lämna Libanon med flyg men saknat pengar till biljett. Efterfrågan på konsulärt stöd har varit låg.

Det går fortfarande kommersiella flyg från Libanon, men bokningstrycket är hårt. Svenska medborgare uppmanas alltjämt att boka flygbiljetter och lämna landet.

Ambassadpersonal återlokaliseras nu till Beirut, för att i det eskalerade läget lättare kunna följa händelseutvecklingen på plats – tillsammans med andra länder. Huvudsyftet är att, vid sidan av det stöd som redan erbjuds genom till exempel möjligheten till konsulärt ekonomiskt bistånd enligt regelverket, ha beredskap att bistå svenska medborgare som behöver pass för att kunna lämna Libanon.

UD återkommer med information om när ambassadpersonalen är på plats. Avsikten är att detta ska ske inom kort.  

Presskontakt

Richard Wahlström
Pressekreterare hos utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-534 25 23
e-post till Richard Wahlström
Laddar...