Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen föreslår 1,8 miljarder kronor till Swedfund för investeringar i hållbar utveckling och stöd till Ukraina

Publicerad

Fler hållbara investeringar behövs för att skapa ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i världens fattigaste länder. Därför föreslår regeringen kapitaltillskott till Swedfund International AB om totalt 1,8 miljarder kronor under 2025. Kapitaltillskottet syftar till att stärka Swedfunds förmåga att genomföra hållbara investeringar i låg- och medelinkomstländer, påskynda den gröna omställningen och stödja uppbyggnaden av Ukraina.

Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2025 och innebär att Swedfund tilldelas ett kapitaltillskott om högst 1,2 miljarder kronor, varav högst 500 miljoner kronor för investeringar i Ukraina. Dessutom föreslås ett kapitaltillskott på högst 600 miljoner kronor specifikt för ökade klimatinvesteringar. 

– Behovet av investeringar i Ukraina för att stödja landets motståndskraft, människors försörjning och ökad tillgång till samhällsviktiga produkter och tjänster är mycket stort. Genom att tilldela medel för investeringar i Ukraina visar vi vårt starka stöd för landets uppbyggnad och framtid. Swedfund har lång erfarenhet av att genomföra investeringar i svåra kontexter, vilket gör bolaget till en viktig aktör i detta arbete, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. 

För att påskynda den gröna omställningen föreslår regeringen även ett kapitaltillskott på högst 600 miljoner kronor för ökade klimatinvesteringar i låg- och medelinkomstländer. 

– Swedfund är en viktig aktör när det gäller klimatinsatser i biståndet. Ett kapitaltillskott för klimat möjliggör för Swedfund att investera mer i fossilfri energi och att stärka samhällens anpassning till klimatförändringar, säger Benjamin Dousa.

Regeringen avser även att förtydliga styrningen av Swedfund och se över ägaranvisningen för att ge Swedfund bättre förutsättningar att bidra till regeringens biståndspolitiska reformagenda. 

– Vi vill förtydliga Swedfunds uppdrag för hållbar utveckling och samtidigt möjliggöra för Swedfund att investera bredare i olika kontexter, inte minst för att bidra till grön omställning och effektiv utsläppsminskning. Det ökar också Swedfunds möjligheter att mobilisera privat och institutionellt kapital, säger bistånds- och utrikeshandelsministern.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. 

Om Swedfund

Swedfunds uppdrag är att bidra till målet för Sveriges internationella bistånd genom hållbara investeringar i den privata sektorn i låg- och medelinkomstländer. Genom att medverka till investeringar som inte kan genomföras med enbart kommersiell finansiering, bidrar Swedfund till att hållbara företag utvecklas, fler arbetstillfällen skapas med anständiga arbetsvillkor och tillgång till samhällsviktiga produkter och tjänster ökar.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Laddar...