Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen deltar på Nordiska rådets session i Reykjavik

Publicerad

Fred och säkerhet i Arktis och Norden står i fokus när Nordiska rådet bjuder in de nordiska länderna till Nordiska rådets 76:e session som hålls i Reykjavik den 28–31 oktober.

– Efter Sverige och Finlands inträde i Nato och Rysslands krig i Ukraina har frågor om säkerhet och försvar blivit allt viktigare att diskutera i ett nordiskt sammanhang. Vårt samarbete och gemensamma försvar av demokratin och alla människors rätt att leva i fred och frihet är därför viktigare än någonsin, säger statsminister Ulf Kristersson.

På Nordiska rådets session kommer man bland annat att ta upp frågeställningar kring hur Norden bäst kan garantera fred och säkerhet i Norden och Arktis.

Under veckan har alla ministrar separata möten med Nordiska rådet, men också egna möten i ministerkrets. Temat för statsministrarnas möte är organiserad brottslighet, migration och ett integrerat Norden utan gränshinder.

I anslutning till Nordiska rådets session kommer även ett N5-möte mellan utrikesministrarna att hållas. Sverige är under 2024 samordnare för N5-samarbetet, som är det informella nordiska samarbetsformatet för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Även de nordiska kultur- och samarbetsministrarna möts under sessionsveckan.

Under sessionen presenteras också Nordiska ministerrådets ordförandeskapsprogram för det kommande året då Finland tar över som ordförandeland.

Från regeringen deltar statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Maria Malmer Stenergard, EU-minister med ansvar för nordiska frågor Jessica Rosencrantz samt kulturminister Parisa Liljestrand.

Under tisdagen håller de nordiska statsministrarna respektive utrikesministrarna gemensamma presskonferenser.

Ansökan om ackreditering för journalister görs senast fredag den 25 oktober via Nordiska rådets webbplats, se länk under genvägar.

På Nordiska rådets webbplats finns ett detaljerat program för sessionsveckan. Där direktsänds även delar av programmet.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson
Richard Wahlström
Pressekreterare hos utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-534 25 23
e-post till Richard Wahlström
Hanna Johansen
Pressekreterare hos EU-minister Jessica Rosencrantz
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-107 63 65
e-post till Hanna Johansen
Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson
Laddar...