Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Regeringen beviljar bidrag till Fritidsbanken Sverige

Publicerad

Regeringen har beslutat att bevilja Fritidsbanken Sverige 10 miljoner kronor för kompletterande insatser inför införandet av fritidskort för barn och unga. Bidraget ska bland annat användas för att skapa ett brett och behovsanpassat utbud av fritidshjälpmedel och parasportutrustning.

– Barn och unga behöver ofta ha tillgång till utrustning för att kunna genomföra sina fritidsaktiviteter. För barn och unga med funktionsnedsättning kan detta vara avgörande då hjälpmedel många gånger är en grundläggande förutsättning för deltagandet, säger socialminister Jakob Forssmed.

Fritidsbanken Sverige beviljas bidraget för att genomföra insatser som handlar om att enklare anpassad utrustning för barn och unga med funktionsnedsättning ska finnas att låna från fritidsbanker i hela landet och att mer avancerad utrustning ska kunna erbjudas på regional nivå.

Därtill ska insatserna även bestå i att synliggöra idrotts- och friluftsaktiviteter för barn och unga och ge dem stöd att hitta till dessa aktiviteter i organiserad form, genom att landets alla fritidsbanker ska kunna erbjuda så kallade digitala informationskiosker.

Regeringen bedömer att Fritidsbanken Sveriges insatser på ett värdefullt sätt kan bidra till att öka tillgången på fritidshjälpmedel och parasportutrustning samt informera om utbudet av fritidsaktiviteter, och därigenom även bidra till ett framgångsrikt införande av fritidskortet.

Vad är fritidskortet?

Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Beloppets storlek kommer att ha en differentierad utformning för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som för andra barn och unga. Fritidskortet väntas införas under 2025.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Laddar...