Hoppa till huvudinnehåll

Långsiktig satsning på biogas

Publicerad

Biogas är en förnybar energikälla med mycket hög miljöprestanda och kan därmed spela en viktig roll i omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi i Sverige. Mot denna bakgrund gör regeringen en successiv förstärkning av budgeten för biogasstöd för att säkerställa att stödet motsvarar utbyggnadstakten för produktionen.

– De senaste åren har visat hur sårbara vi är för höga energipriser. Genom att vi nu stärker den lokala produktionen av energi så minskar vi sårbarheten för höga energipriser. Dessutom så minskar utsläppen i och med detta stöd, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

– Den här satsningen gör att fler bönder kan producera biogas vilket är viktigt för omställningen, beredskapen och lantbrukets lönsamhet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

För 2025 förstärks anslaget för biogasstöd med 100 miljoner. För 2026 och 2027 beräknas anslaget öka med 150 respektive 400 miljoner kronor. 

Budgeten för biogasstöd fördelas till tre produktionsstöd – stöd till biogas från gödsel, uppgradering av gas och förvätskning. Den pågående utbyggnaden av biogasproduktionen drivs till stor del av ökad biogasframställning från gödsel vilket utöver en biobaserad och fossilfri råvara även ger minskade metangasutsläpp från djurproduktionen. Det stärker även vår energiberedskap och minskar vår sårbarhet mot höga energipriser.  

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Sabina Jansson Bernhardsson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-029 10 12
e-post till Sabina Jansson Bernhardsson

Mer om statens budget

Den 19 september lämnade regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...