Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Johan Forssell deltar i RIF-möte i Luxemburg

Publicerad

Den 10–11 oktober hålls möte i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Luxemburg. På agendan står bland annat diskussioner om att öka motståndskraften vid EU:s yttre gränser, rekryteringen av barn och unga till brottslighet via onlineplattformar och att effektivisera EU:s återvändandepolitik. Från Sverige deltar justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Johan Forssell.

Justitieminister Gunnar Strömmer kommer delta i diskussioner om att öka motståndskraften vid EU:s yttre gräns samt om externa konflikters påverkan på EU:s inre säkerhet. Ministrarna kommer även informeras om den kommande driftsättningen det nya europeiska in- och utresesystemet för brottsbekämpning, Entry Exit System (EES), samt arbetet med förordningen om att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

På Sveriges initiativ finns även de kriminella nätverkens rekrytering av barn och unga via onlineplattformar på dagordningen. Justitieminister Gunnar Strömmer kommer att informera om det arbete som görs i den nordiska kretsen i den frågan.

På det rättsliga området väntas en diskussion om rättslig konkurrenskraft. En lägesuppdatering kommer också ges om de rättsliga aspekterna av kampen mot organiserad brottslighet samt arbetet mot strafflöshet för brott begångna under Rysslands anfallskrig mot Ukraina.   

På migrationsområdet kommer migrationsminister Johan Forssell delta i en diskussion om effektivisering av EU:s återvändandepolitik. Utvecklingen under de senaste åren har aktualiserat delvis nya utmaningar och behov, däribland återvändande av personer som bedöms utgöra ett säkerhetshot. Kommissionen kommer även informera om arbetet med genomförandet av migrations- och asylpakten.

För mer information och eventuella intervjuförfrågningar, kontakta respektive pressekreterare.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide
Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos migrationsminister Johan Forssell
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument.

Laddar...