Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Försvarsmakten tilldelas en rymdmiljard för att utöka rymdförmågorna

Publicerad

Regeringen har idag beslutat att tilldela Försvarsmakten en miljard mellan 2024–2032 för att kunna utveckla sin rymdförmåga. Det handlar om att förbättra Försvarsmaktens rymdlägesbild, bygga ut infrastrukturen vid rymdbasen Esrange och möjliggöra för Försvarsmakten att kunna skjuta upp ett flertal satelliter i rymden.

– Sverige har unika möjligheter och förmågor med vårt geostrategiska läge, vår kunskapsbas och rymdinfrastruktur. Genom denna satsning stärker vi vår roll som en framstående rymdnation säger försvarsminister Pål Jonson.

Rymdhoten är flera och växande. Det handlar bland annat om statliga och icke-statliga aktörer som riktar hot mot svensk och allierad rymdinfrastruktur, rymdskrot och risker att militära operationer i större utsträckning flyttar ut i rymden. Försvarsmakten behöver därför kunna möta nya dimensionerade säkerhetshot mot Sverige.

Regeringen har därför bemyndigat Försvarsmakten att anskaffa basplatta rymd för ca en miljard under åren 2024–2032. Det möjliggör för Försvarsmakten att öka sin rymdportfölj inom olika områden, som rymdbaserad spaning och övervakning, egen uppskjutningsförmåga och militär rymdlägesbild.

Detta beslut bidrar även till att utveckla Natos rymdpolitik och stärker alliansens kollektiva rymdförmåga.

Uppskjutningen av militära satelliter kommer att påbörjas under slutet av 2020-talet och pågå i flera faser. Rymdmiljarden kommer att möjliggöra en responsiv uppskjutningsförmåga vilket innebär att Försvarsmakten snabbt ska kunna skjuta upp nya satelliter för att kunna ersätta skadade satelliter i omloppsbana.

Beslutet är i enlighet med Sveriges försvars- och säkerhetsstrategi för rymden som regeringen antog den 4 juli.

Presskontakt

Adam Schelin
Biträdande pressekreterare till försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-140 43 17
e-post till Adam Schelin

Fakta om rymdlägesbild

Rymdlägesbild är en överblick av rymdmiljön och rymdfarten samt de viktigaste rymdriskerna. Den ger underlag till aktörer i totalförsvaret och beredskapssystemet i syfte att utfärda varningar kring exempelvis rymdväder och kollisioner mellan föremål i rymden.

Militär rymdlägesbild omfattar även rymdunderrättelse i syfte att bedöma, förstå och agera på hot och händelser i rymddomänen och utgör en förutsättning för ledning av rymdoperationer. Den ökar möjligheterna att vidta skyddsåtgärder mot andra aktörers rymdbaserade informationsinhämtning och ger förutsättningar för att skydda egna stridskrafter och rymdinfrastrukturen.

Laddar...