Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Finansminister Elisabeth Svantesson vald till ordförande för Världsbanken och Internationella Valutafondens utvecklingskommitté

Publicerad

Världsbankens och Internationella Valutafondens (IMF) medlemsländer har i dag valt finansminister Elisabeth Svantesson till ordförande för Utvecklingskommittén. Finansministern kommer att inneha uppdraget i två år.

Utvecklingskommittén är institutionernas högsta rådgivande organ i utvecklingsfrågor. Elisabeth Svantesson blir den första svensken, och den första europeiska finansministern, att leda kommittén. Finansministern efterträder Mohamed bin Hadi Al Hussaini från Förenade Arabemiraten, som har lett kommittén sedan oktober 2022.

– Det är en stor ära att bli vald till ordförande för utvecklingskommittén, som är ett viktigt forum för internationellt ekonomiskt samarbete. På utvecklingskommitténs agenda de närmaste åren står flera viktiga frågor som kommer forma framtiden för detta samarbete. Under mitt ordförandeskap hoppas jag bidra positivt till det internationella ekonomiska samarbetet genom att leda utvecklingskommittén på ett inkluderande, konstruktivt och effektivt sätt, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

– Det gläder oss mycket att våra guvernörer har utsett Elisabeth Svantesson till ordförande för Utvecklingskommittén. I ett läge där länder världen över står inför aldrig tidigare skådade utmaningar kommer hennes bakgrund inom finans, politik och utbildning att vara till god nytta för kommittén. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med henne så att vi kan bidra till att lägga fram nyskapande lösningar för våra partnerländer, säger Världsbanksgruppens chef Ajay Banga.

Presskontakt

Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström

Om utvecklingskommittén

Utvecklingskommittén grundades 1974. Kommittén, som är Världsbanks-gruppen och IMF:s gemensamma kommitté för högnivådiskussioner om utvecklingsfrågor, har en rådgivande funktion. Utvecklingskommittén har 25 medlemmar, som vanligtvis är finans- eller utvecklingsministrar. Kommittén möts två gånger om året: i samband med IMF och Världsbankens vår- och årsmöten.

Laddar...