Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

En broschyr för allvarstid – ny upplaga av "Om krisen eller kriget kommer"

Publicerad

Idag, den 8 oktober presenterades den uppdaterade versionen av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Mellan den 18 och 29 november skickas över 5 miljoner exemplar ut till Sveriges invånare för att stärka hushållens förberedelser inför kriser och krig.

Generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Charlotte Petri Gornitzka och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på pressträff
Generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Charlotte Petri Gornitzka och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin Tom Samuelsson

Som en del av regeringens fortsatta arbete med att stärka det civila försvaret presenterade Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, tillsammans med Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), den uppdaterade versionen av broschyren "Om krisen eller kriget kommer".

– Det är ingen hemlighet att säkerhetsläget har försämrats sedan den förra broschyren gavs ut år 2018. Med ett förändrat omvärldsläge är det nödvändigt att uppdatera informationen till Sveriges hushåll för att reflektera vår samtid. Den nya broschyren är ett viktigt verktyg för att tydliggöra individens roll i totalförsvaret, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. 

Den nya versionen av broschyren har anpassats för att bättre spegla dagens säkerhetspolitiska verklighet. Innehållet har uppdaterats med tydligare och mer aktuella rekommendationer, och både tonalitet och bildspråk har förnyats för att bättre fånga det allvarliga budskapet.

Broschyren innehåller dessutom nya avsnitt som adresserar ämnen som totalförsvarsplikt, psykologiskt försvar, digital säkerhet samt skydd mot luftangrepp. De uppdaterade checklistorna och den sakliga informationen är utformade för att ge hushållen den kunskap de behöver för att snabbt kunna agera i en krissituation. 

– Hushållens beredskap är en grundpelare i Sveriges totalförsvar. Genom att vara förberedda kan svenska hushåll bidra till det svenska totalförsvaret och på så vis stärka Sveriges motståndskraft, avslutar Carl-Oskar Bohlin.

Presskontakt

Benjamin Onne
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-102 35 41
e-post till Benjamin Onne

Mer om broschyren på MSB:s hemsida

Presentationsbilder från pressträff den 8 oktober 2024

Laddar...