Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Camilla Waltersson Grönvall tog emot förslag för en tryggare och säkrare ungdomsvård

Publicerad

På måndagen den 28 oktober tog socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall emot Utredningen om utökade befogenheter på Statens institutionsstyrelses (SiS) särskilda ungdomshem för att skapa en tryggare och säkrare ungdomsvård.

Ladda ner:

Caroline Oredsson presenterade i sin slutredovisning förslag om utökade befogenheter på SiS ungdomshem och LVM-hem för att minska riskerna för hot och våld.

– Det här är efterlängtade förslag. Det handlar om att de som är placerade på SiS-hem ska få en trygg och säker vård. Utökade befogenheter ger bättre förutsättningar för en ändamålsenlig vård av hög kvalitet och därmed bättre förutsättningar för att de som vårdas ska få en trygg och ljus framtid, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. 

Utredningen presenterade tidigare i år förslag om att SiS ska få möjlighet att under vissa förutsättningar hålla unga i avskildhet i anslutning till dygnsvilan. Förslag som lett till en proposition, vilken överlämnats till Riksdagen. Nu presenterar utredningen ytterligare förslag på åtgärder för en tryggare vård på SiS – där fler verktyg ska möta de behov som finns för att genomföra vården på ett bra sätt.  

I utredningens betänkande ingår bland annat förslag om rums- och kroppsvisitationer, elektronisk övervakning och allmän inpasseringskontroll på SiS. Åtgärderna syftar till att SiS ska kunna arbeta mer förebyggande för att öka säkerheten och tryggheten på boendena – både för de vårdade och personalen.

 

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal

Regeringens åtgärder för den statliga barn- och ungdomsvården

Regeringen genomför en rad olika reformer för att stärka och förbättra den statliga barn och ungdomsvården. Du kan läsa mer om regeringens åtgärder på samlingssidan:

Laddar...