Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Jessika Roswall deltar på Europadagen den 7 maj

Publicerad

Den 9 maj varje år firas arbetet för fred och sammanhållning i Europa. På Kulturhuset i Stockholm hålls det officiella svenska firandet av Europadagen den 7 maj och EU-minister Jessika Roswall invigningstalar.

– Vi medlemsstater behöver EU för att lösa våra gemensamma utmaningar, som den organiserade brottsligheten, migrationen, klimatförändringarna och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I det här osäkra omvärldsläget är EU-samarbetet viktigare än på länge, säger EU-minister Jessika Roswall.

Programmet för Europadagen

Årets svenska firande äger rum i Kulturhuset den 7 maj med två parallella seminarieserier och ett informationstorg där organisationer berättar om sitt EU-arbete och svarar på besökarnas frågor. Dessutom finns det möjlighet att besöka den permanenta utställningen Upptäck Europa, som invigdes 2023. Programmet inleds kl. 10.00 och avslutas kl. 16.00. Det är gratis och det krävs ingen föranmälan. EU-minister Jessika Roswall inledningstalar, och kommer också att tillaga sin paradrätt på scen tillsammans med komikern och programledaren Sofia Dalén.

 

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos EU-minister Jessika Roswall
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin

Därför firas Europadagen

Europadagen firas på årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, som presenterades av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman den 9 maj 1950. Deklarationen innehöll en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa efter andra världskriget – genom ett europeiskt politiskt samarbete som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Det som i dag är EU har sin grund i deklarationen.

Organisationer som arrangerar det svenska firandet av Europadagen

Europaparlamentets kontor i Sverige, EU-kommissionens representation i Sverige, Svenskt Näringsliv, LO, TCO, SKR, EIB, ECDC, EURES, Europa Direkt Stockholm/Intercult, Europa Direkt Södertälje, Fondsamordningen, Jordbruksverket, Kommerskollegium, MUCF, Regeringskansliet, Region Stockholm, Reportrar utan gränser, Riksdagsförvaltningen, SIEPS, Stockholms stad, Svenska Europarörelsen, Svenska Paneuropaföreningen, UHR, Tjeckiens ambassad, Cyperns ambassad, Lettlands ambassad, Litauens ambassad, Ungerns ambassad, Polens ambassad, Sloveniens ambassad och Slovakiens ambassad.

Laddar...