Kultur­­departementet

Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, demokrati, medier, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur.

Aktuellt från Kulturdepartementet

  • Utredare föreslår tidsbegränsat utvecklingsstöd till tidskrifter

    Utredaren Madeleine Sjöstedt har i dag överlämnat promemorian "Ett digitalt utvecklingsstöd till vissa tidskrifter" till kulturminister Parisa Liljestrand. Promemorian innehåller förslag till ett tidsbegränsat digitalt utvecklingsstöd till tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik.

  • Ledamöter i kommittén En svensk kulturkanon förordnade

    Ledamöter i kommittén En svensk kulturkanon (Dir. 2023: 180) har nu förordnats av kulturminister Parisa Liljestrand.

  • Två organisationer tilldelas medel för utbildning om och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser

    I dag den 22 februari har regeringen beslutat att tilldela Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och Voksenåsen sammanlagt 6 miljoner kronor för utbildningsinsatser om Förintelsen och för att genomföra hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser.

  • Kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra allvarliga brott

    Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss där det föreslås ändringar i bestämmelserna om hets mot folkgrupp. Genom förslagen förtydligas att det är brottsligt att under vissa förutsättningar förneka exempelvis Förintelsen.

  • Utbildning är 2024 års tema för arbetsgruppen Samling för judiskt liv

    Fredagen den 9 februari höll arbetsgruppen Samling för judiskt liv sitt tredje möte. Samtalet handlade främst om 2024 års tema som är utbildning. Till detta möte tillkom nya representanter från Skolverket och Folkbildningsrådet. Förra årets tema, säkerhet, tar arbetsgruppen även med sig in i detta år.

  • Kulturminister Parisa Liljestrand inviger Folk och Kultur 2024

    Idag onsdag den 7 februari inviger kulturminister Parisa Liljestrand det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur som arrangeras i Eskilstuna.

  • Satsning på folkbibliotekens läsfrämjande arbete

    Vid regeringssammanträdet den 1 februari beslutade regeringen om inriktningen på ett nytt stöd till folkbiblioteken. Regeringen avsätter 40 miljoner kronor årligen 2024–2026 för insatser på folkbibliotekens läsfrämjande arbete för barn och unga, som är ett prioriterat område för regeringen.

  • Medel till Giron Sámi Teáhter

    Regeringen har idag den 1 februari beslutat att förstärka den samiska teatern Giron Sámi Teáhter med två miljoner kronor 2024. Syftet är att teatern ska kunna fortsätta utveckla sin verksamhet.

  • Regeringen tillsätter utredning för en bred översyn av den nationella filmpolitiken

    Kulturminister Parisa Liljestrand talar på en scen
    Kulturminister Parisa Liljestrand Foto: Regeringskansliet

    Det senaste decenniets tekniska innovationer har i grunden förändrat både förutsättningarna för att göra film och påverkat publikens beteendemönster. Regeringen tillsätter därför en utredning som får ett brett uppdrag att ta fram förslag på en filmpolitik som stämmer överens med det sätt som svensk film produceras, distribueras och konsumeras för att det även framöver ska produceras kvalitativ svensk film som är angelägen för många.

  • Regeringen stärker arbetet med hågkomsten av Förintelsen

    Regeringen har beslutat om en förstärkning av medlen till utbildningsinsatser om hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Regeringen har också beslutat att ge uppdrag till Forum för levande historia att lämna förslag på fortsatt förvaltning och utveckling av budskapet i boken "Om detta må ni berätta".

  • Rundabordssamtal om AI-utvecklingen på kultur- och medieområdet

    Tre personer deltar i ett samtal
    Henrik Sundbom, politiskt sakkunnig hos Kulturminister Parisa Liljestrand, Åsa Finnström, Kulturdepartementet samt Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare hos Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Regeringskansliet

    Den 19 januari deltog ett tjugotal representanter för företag och organisationer inom kultur- och medieområdet vid ett rundabordssamtal om AI-frågor. Syftet var att ge deltagarna möjlighet att beskriva hur AI-utvecklingen påverkar deras verksamhet och vilka möjligheter och risker de ser med utvecklingen.

  • Utredningen Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige har överlämnat sitt betänkande till kulturministern

    Onsdagen den 10 januari tog kulturminister Parisa Liljestrand emot en utredning om nationell strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige. I samband med överlämningen hölls en pressträff tillsammans med särskild utredare Maria Arnholm.

Gruppbild
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm tillsammans med rådet bestående av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet. Foto: Ninni Andersson

Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation

Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm samlar ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till att förverkliga regeringens mål: att Sverige ska vara ett läsande land.

Kulturminister Parisa Liljestrand och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.
Regeringen har fattat beslut om uppdrag till ett antal myndigheter om att bilda ett råd för skydd av kulturarv. Foto: Regeringskansliet

Myndigheter ges i uppdrag att bilda ett råd för skydd av kulturarv

I morgon torsdag den 29 februari har regeringen för avsikt att fatta beslut om ett uppdrag till ett antal myndigheter om att bilda ett råd för skydd av kulturarv. Rådets syfte ska vara att bidra till en effektiv beredskapsplanering för skydd av samlingar av kulturarv och kulturhistoriskt värdefulla fastigheter och miljöer i Sverige.

Illustration: Regeringskansliet

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar i enlighet med Sveriges åtaganden enligt Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen har också erkänt finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som nationella minoritetsspråk i Sverige.

Illustration: Regeringskansliet

Samling för judiskt liv

Regeringens satsning ”Samling för judiskt liv”, presenterades i januari 2023. Arbetsgruppen samverkar och för dialog om förebyggande åtgärder och insatser som stärker förutsättningarna för judiskt liv och som förebygger och motverkar antisemitism i Sverige. På den här sidan listar vi dokument och artiklar om gruppens arbete och om regeringens övriga åtgärder för att motverka antisemitism.

Innehåll från Kulturdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1758 träffar.