Hoppa till huvudinnehåll

Startsidan

Aktuellt från regeringen och Regeringskansliet

  • Pressträff med Tobias Billström och Kanadas utrikesminister Mélanie Joly

    Onsdag den 29 maj tog utrikesminister Tobias Billström emot Kanadas utrikesminister Mélanie Joly. I samband med mötet hölls en gemensam pressträff där bland annat säkerhetsläget, aktuella Natofrågor och Sveriges och Kanadas bilaterala relation togs upp.

  • Militärt stödpaket 16 till Ukraina – Ny förmåga som stärker Ukrainas luftförsvar och stöd som möter Ukrainas prioriterade behov

    Den 29 maj presenterade regeringen det 16:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. Sverige bistår Ukraina med en helt ny förmåga som stärker Ukrainas samlade luftförsvar. Paketet som kommer ingå i en kommande extra ändringsbudget uppgår till ett värde av 13,3 miljarder kronor och möter Ukrainas prioriterade behov.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och statsminister Ulf Kristersson skakar hand utanför ingången till Harpsund
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte 2023 Sverige på inbjudan av statsminister Ulf Kristersson. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Fortsatt starkt stöd till Ukraina

Sverige stöttar Ukraina politiskt, militärt, humanitärt och genom stöd till uppbyggnad, näringsliv och utveckling.

Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen ökar det humanitära stödet till Gaza

Med anledning av de omfattande humanitära behoven i Gaza presenterar regeringen ett nytt humanitärt stödpaket om 120 miljoner kronor. Beslutet om det ökade stödet innebär att Sverige sedan oktober 2023 med anledning av den humanitära krisen i Gaza har bidragit med drygt 520 miljoner kronor i humanitärt bistånd.

Inomhusbild på Busch under en pressträff.
Energi- och näringsminister Ebba Busch presenterade regeringens nya implementeringsråd. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Regeringens nya implementeringsråd ska stärka svensk konkurrenskraft

Regeringen fortsätter arbetet med sin offensiva förenklingsagenda och inrättar nu ett implementeringsråd. Implementeringsrådet ska lyfta ett företagsperspektiv tidigt i EU-processen och verka för att EU-lagstiftning inte ska genomföras över miniminivå i Sverige. Syftet är att minska företagens regelbörda, administrativa kostnader och andra fullgörandekostnader som uppstår till följd av kommande, nya och ändrade EU-rättsakter.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson.
Det fördjupade partnerskapet mellan Sverige och Tyskland undertecknades i samband med att regeringscheferna besökte stiftelsen Norrsken Foundation som stöttar unga tillväxtbolag. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nordiskt toppmöte i Stockholm om säkerhet och konkurrenskraft

Statsminister Ulf Kristersson stod måndag och tisdag den 13-14 maj värd för ett toppmöte i Stockholm med regeringscheferna från de nordiska länderna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Båda mötesdagarna avslutades med pressträffar.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Kultur­ministern tog emot public service-kommitténs betänkande

Den 13 maj tog kulturminister Parisa Liljestrand emot betänkandet från 2023 års parlamentariska public service-kommitté som föreslår hur public service-uppdraget ska regleras och vad som ska ingå i uppdraget under tillståndsperioden 2026–2033.

Carl-Oskar Bohlin, Hans Wallmark och Pål Jonson står bredvid varandra.
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark överlämnade slutrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad (Ds 2024:6) till försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Försvars­beredningen överlämnade totalförsvarsrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad

Fredagen den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad till försvarsministern Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Illustration: Regeringskansliet

Strategier för ökad trygghet och säkerhet i Sverige

Regeringen har nyligen presenterat tre nya nationella strategier för ökad trygghet och säkerhet i Sverige. Det handlar om en strategi för ett stärkt arbete mot våldsbejakande extremism och terrorism, en strategi mot organiserad brottslighet och en strategi med fokus på sociala brottsförebyggande åtgärder. Här kan du läsa mer om strategierna.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

Utrikesdepartementet sammanställer information om regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina.

Laddar...